Am trait in Tarile de Jos pentru doi ani. Asta o veti putea observa prin obsesia mea de a numi Olanda ca fiind Tarile de Jos. O fac din doua motive: 1) Acesta este numele oficial al tarii iar Olanda este doar o regiune a Tarilor de Jos, cum Transilvania e o regiune din Romania. 2) Stiu ca as supara o mare parte din prietenii mei neerlandezi ce sunt din alte regiuni din Tarile de Jos si nu se identifica deloc cu stereotipul “olandez”. In fine, dupa ce am trait doi ani de zile acolo, iti pot spune sincer si raspicat ca tara asta trebuie vizitata in doua randuri si in doua anotimpuri diferite. Primavara, cand infloresc lalelele iar orasele se transforma intr-o mare de portocaliu pentru a serba Ziua Regelui. De altfel, primavara sunt si cele mai secetoase zile. Pe cat suna de contradictoriu, da, in Tarile de Jos cea mai mare sansa a ta ca sa prinzi zile senine si fara ploaie este in perioada dintre martie si mai, iar luna aprilie fiind cea mai secetoasa luna din an. Un ghid de bune practici pentru a vizita Tarile de Jos primavara merita o postare separate, deoarece, mai exista o perioada din an in care vizitarea Tarilor de Jos este o experienta de neratat. Probabil, fara sa vrei, ai vazut macar o data o pictura facuta de un pictor neerlandez al unui peisaj de iarna din Tarile de Jos. In minte imi vine ca exemplu, pictura lui Pieter Bruegel cel Bătrân, “Vanatorii in zapada”, o pictura din renascentismul timpuriu in care trei vanatori obositi si fara prada, se intorc deceptionati intr-un sat unde zeci de persoane se dau pe patine pe lacurile si canalele inghetate.
In singurul an din cei locuiti de mine in Groningen, in care toata tara batava a inghetat pentru o saptamana iar lacurile si canalele s-au transformat in patinoare, nu am ramas surprins de ideea ca niste persoane s-au gandit sa patineze pe canalele inghetate, caci ca am mai vazut asta si in Timisoara. Am ramas surprins de faptul ca toata saptamana, mii de oameni, as exagera si zice ca zeci de mii de oameni din orasul in care stateam, Groningen, au iesit cu patinele si au umplut lacurile si raurile ca o armata de furnici care vin doldora pe masa din bucatarie cand ai uitat sa pui o prajitura in frigider. Toata tara se transforma intr-un basm de iarna unde actiunea se petrece intr-un oras vechi, cladit cu case inguste, inalte si din caramida iar oamenii patineaza pe canalele inghetate si printre barcile incremenite.
Nu exista lac sau rau in oras sau in jurul orasului care sa nu aiba macar un patinator indifferent de varsta, de la copii de 5 ani pana la oameni in varsta. Am avut colegi neerlandezi care au preferat sa lase balta invatatul pentru examene doar ca sa iasa la patinaj. Am avut prieteni care si-au luat special concediu ca sa poata avea timp sa patineze intreaga zi. In toate orasele din Tarile de Jos, spontan se aduna mii de oameni ce impart bucuria de a face sport in natura intr-o perioada in care in multe tari europene orasele sunt pustii si lipsite de viata.
Din pacate, nu pot sa dau o data exacta cand inghetul vine in Tarile de Jos, de aia este atat de special si de aia oamenii isi iau concedii pe repede inainte, isi asuma examenele pierdute sau isi amana plecarea in in concediu in alte tari. Gerul vine din ce in ce mai rar in Tarile de Jos, pentru ca atat la ei, cat si in Romania, iernile sunt din ce in ce mai calduroase, scurte si nu au nicio legatura cu iernile in care am crescut. Habar n-am cand sa iti zic sa te pregatesti sa pleci in Tarile de Jos ca sa vezi una din cele mai deosebite peisaje de iarna din Europa, pentru ca pur si simplu se intampla din ce in ce mai rar si nefiresc. Poate sa fie la final de Februarie, inceput de Decembrie, in Martie. Habar n-am. Insa, iti pot sugera sa te uiti pe prognozele meteo constant si atunci cand vezi ca sunt mai multe zile la rand in care temperatura scade sub 0 grade, sa iei la rand ziarele din Tarile de Jos, social media-ul de la ei si redditul si vezi ce zic oamenii, caci atunci cand primul patinator confirma ca se poate patina, crede-ma ca ala e scanteia care va crea inca un peisaj desprins din picturile lui Pieter Bruegel cel Bătrân.